VIBE-congres
De gezonde en veerkrachtige gemeente

Vrijdag 2 oktober | Het studiebezoek

Op vrijdag 2 oktober gaan we de confrontatie aan met praktijkvoorbeelden in Brussel. Geen poespas maar duidelijke illustraties van toekomstgerichte en veerkrachtige stedenbouw. Te voet doorkruisen we de hoofdstad en houden we halt bij plekken, buurten en wijken die resoluut kiezen voor de transitie.

Verzamelen in het NMBS-station Brussel-Zuid

Een boeiend studiebezoek begint met een goeie planning. We verzamelen daarom om 9u in het NMBS-station ‘Brussel-Zuid’. Je kan je vertrekstation, traject en reistijd opzoeken op de website van de NMBS.

Abattoir

Beroemd en berucht in Brussel: het voormalige slachthuis van Anderlecht. Tot op vandaag een toonbeeld van de negentiende-eeuwse industriële architectuur. Abattoir NV bouwt met deze site aan de toekomst van de hoofdstad. Omdat de druk om te wonen en te werken toeneemt in de wijk Anderlecht-Kuregem wordt de kanaalzone momenteel herontdekt. Het domein van het voormalige slachthuis speelt daarin een belangrijke rol. Abattoir NV ontwikkelde een eigen masterplan om de site opnieuw te verweven met de wijk. De bestaande activiteiten worden versterkt, zoals het concept van een gemengde voedingsmarkt, om een commerciële dynamiek in Anderlecht te creëren. Maar ook nieuwe activiteiten krijgen er een centrale plaats. Den Abattoir is anno 2020 voornamelijk bekend vanwege de overdekte markthal De Foodmet. Op het dak situeert zich Ferme Abattoir die met zijn 4000 m² de grootste aquaponische boerderij van Europa is. Op deze boerderij worden zowel planten als vissen gekweekt. Deze site is iconisch omdat ze diverse aspecten van gezonde en veerkrachtige stedenbouw met elkaar verbindt. Denk maar aan hergebruik, functieverweving, stadslandbouw en korte keten-economie. Ze mag dus zeker niet ontbreken in onze ontdekkingstocht.

(Foto: Abattoir)

Atelier Groot Eiland

De vereniging Atelier Groot Eiland is een Brusselse speler in de sociale economie die betrokken is bij de professionele integratie van volwassenen. Naast een schrijnwerkersatelier omvat het project ook het restaurant Belmundo, de broodjeszaak Bel’0, ongeveer 3.000 m2 gecertificeerd biologische landbouwgrond en een biologische kruidenierswinkel, The Food Hub. Dit volwaardige project combineert ecologie, economie en maatschappelijke betrokkenheid.

De vereniging die opgericht werd in 1986, was oorspronkelijk een sociaal project om mensen met psychologische problemen te omkaderen en opnieuw een plaats in de samenleving te geven. Vandaag vertegenwoordigt het alimentaire gedeelte dat de kweek en verwerking van voedingswaren betreft, drie kwart van de activiteiten van de vereniging. De invalshoek is resoluut duurzaam.

(Tekst: Leefmilieu Brussels)

Bel Akker is het atelier Stadslandbouw van Atelier Groot Eiland. (Foto: Atelier Groot Eiland)

P.NT2

In Anderlecht bezoeken we het project P.NT2 van BOB361 Architects. Het architectenbureau transformeerde een voormalige edelsmederij tot een creatieve woon-werkoase. Het industriële complex herbergt kantoor- en werkruimtes, koop- en huurwoningen, handelsruimtes en (semi)publieke tuinen. Het renovatieproject vermengt verschillende functies en brengt zo opnieuw de bedrijvigheid naar de Poincarélaan. Gedeeltelijke afbraakwerken zorgen dat P.NT2 een oase is van licht en ruimte. De herontwikkeling omvat een uitgekiende publiek-private gradiënt met de boulevard en private appartementen als uitersten.

P.NT2 (Foto: BOB361 Architects)

Green Connections

Het project Green Connections van Anderlechtse buurtbewoners en BOB361 Architects moet de middenberm op het tracé tussen de Ninoofsepoort en het geplande metrostation Grondwet omtoveren tot een lineair park. Het ontwerp streeft naar kwalitatieve groene verbindingen tussen de gemeenten Brussel en Anderlecht. Door leefbare ruimtes te creëren binnen het stedelijke weefsel wil Green Connections een antwoord bieden op de knelpunten waarmee de hoofdstad kampt.

Tri Postal

Sinds 1998 is de Tri Postal, het voormalige postsorteercentrum aan het station Brussel-Zuid, het onderwerp van een grote burgermobilisatie. 7500 handtekeningen werden verzameld om deze leegstaande emblematische plek te heropenen en opnieuw nuttig te maken voor de wijk. Communa coördineert de tijdelijke bezetting van de gelijkvloers en engageert burgers met dit stadsproject. Een veertigtal projecten delen de ruimte van 1340m². Je kan denken aan een dansstudio, een eventruimte, een fablab, een fiets hub en ruimtes voor workshops. De plek vormt zo een antwoord op de behoeftes van de mensen in de buurt en in de stad. Aan de voorkant van het gebouw krijgen verenigingen de ruimte om de wijkbewoners verschillende diensten aan te bieden. De circulaire economie loert hier om de hoek. Meer informatie over dit boeiende project vind je hier.