“We moeten back to the future”

Naast bastions van cultuur, toerisme en geschiedenis zijn onze steden broeihaarden van asfalt, vervuiling, lawaaihinder en onveiligheid. Wij spraken met stedenbouwkundige en architect Luc Eeckhout (evr-architecten) over de maatregelen die onze steden gezonder en vitaler moeten maken.

Wereldwijd gaan steden en metropolen gebukt onder luchtvervuiling, luidruchtigheid, drukkende mobiliteit en sinds kort veranderende weerpatronen. Dat is geen doemdenkerij. De beelden bewijzen het: dichtgeslibde snelwegen rond Los Angeles, laaghangende smog in Peking, overstromingen in Parijs… Maar het kan ook veel dichter bij huis. In 2018 bracht het Curieuzeneuzen-project van De Standaard de luchtkwaliteit in Vlaanderen in kaart. Opvallend resultaat: de luchtkwaliteit in onze binnensteden is beneden alle peil. De vervuiling beperkt zich niet tot grootsteden als Antwerpen, Leuven of Gent. Ook provinciesteden Brugge, Aalst en Hasselt delen mee in de brokken.

Verstopte verkeersaders doorkruisen onze steden zonder dat we er schijnbaar veel erg in hebben. Het gemotoriseerde verkeer zorgt voor luchtverontreiniging, lawaaihinder en onveilige straten. En de aanhoudende hitte van afgelopen zomer zorgde dat het op de
Gentse Korenmarkt acht graden warmer was dan in de randstad. Het gevolg zijn ongezonde hitteperiodes die warmtestress en gezondheidsrisico’s veroorzaken. Steden maken echter een wezenlijk deel uit van onze identiteit en cultuur. Toerisme, onderwijs, cultuur, recreatie, economie en gezondheidszorg komen tezamen in de stad. Ze biedt voor elk wat wils. Maar dat eist zijn tol.

“De vervuiling en afvalstromen die onze steden produceren, zijn navenant. We consumeren volop en dumpen ons afval overal: in de grond, in waterlopen, in de lucht en dat onder allerlei vormen”, vertelt Luc Eeckhout, architect en stedenbouwkundige bij het Gentse evr-architecten. Onze steden moeten gezonder en vitaler worden, willen we verdere doemscenario’s vermijden. De vraag is alleen, hoe?

Lees het volledige artikel hier.